Hvis student Peder Pedersen (Christian Arhoff) nærede samme interesse for sit juridiske studium, som for alt, hvad der har med detektiver og forbrydelsers opklaring at gøre, ville han – i stedet for at bliver indblandet i en forrygende kriminalgåde – forlængst have være en anset jurist.
Sandsynligvis ville han også forlængst være blevet gift med den søde Eva Holm (Birthe Illum), der med enestående tålmodighed har båret 7 års forlovelsestid i forventning om, at de dog til sidst må lykkes Peder at overbevise professorer og censorer om, at han i den sidste tid har haft andet end de sidste bloddryppende kriminalromaner mellem hænderne. Men da det ved embedseksamen snarere fangede hans interesse, hvad han af pletterne på censorernes slips kunne slutte sig til, at de højst ansete juristers sidst indtagne måltid havde bestået af, end et indviklet procedurespørgsmål, måtte han erkende, at han heller måtte søge sin næring inden for det frie detektiverhverv.
Og her er Peder heldigere. Han har knapt misset mod åndens himmelske lys, før en appelsin i form af en førsteklasses kriminalgåde triller ned i hans bløde hat. Hovedkulds dumper han ind i en affære med en overlæge Jantzen (Ib Schønberg), som har fået den ide at ville stjæle en kostbar rubin fra en buddha-figur på Nationalmuseet. Det får Peder nys om, og han er dertil så heldig, at han bliver i stand til at lave et forklædningsnummer og optræde som indisk maharajah, der han anmeldt sit besøg hos buddha-figuren men bliver optaget af andre guder. Peder iklæder sig orientalsk dragt og lader sin barske, men hjertensgode værtinde Eulalia (Erika Voight), optræde som yndlingshustru i folderige gevandter.
De fornemme museumsgæster bliver med de behørige knæbøjninger modtaget af museumsledelsen, og naturligvis kan museumsinspektøren ikke kræve reglemetet om, at ingen må røre buddhaens kostbare rubin, overholdt, når så fine gæster er på besøg. Peder er hurtig i vendingen, og uset får han ombyttet rubinen med en værdiløs efterligning. Da overlæge Jantzen opdager, at han er blevet snydt for rubinen, udvikler det videre handlingsforløb sig på den ilende filmstrimmel og fortæller om dramatiske jagter, sindsoprivende fægtekampe og andre spændende tildragelser.
Da filmen er fra 1949 vil der forekomme støj i billedet i form af nister, streger o.l. Mastermaterialet der er til- gængeligt på denne film er i udviklingsfasen lavet bedst muligt. DFI/Palladium.